Op de fiets de natuur in

Omgeving 

Elsloo is een rustig groen woondorp en ligt aan de rand van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het Nationaal Park ligt op fietsafstand. Naast het Nationaal Park ligt Appelscha, met onder andere de bekende Bosbergtoren, welke op het hoogste punt van Friesland geplaatst is. Naast de Bosbergtoren staat de oereik van ongeveer 300 jaar oud. In Appelscha staat tevens het TIP kantoor. Dit Tourist Informatie Punt kan u diverse fietskaarten en een E-bikefietskaart laten zien voor het fietsen in de weide omgeving van Elsloo.

Ook zijn de fiets- en wandelroutes zijn op de D’ELF IEKEN verkrijgbaar. Voor de gasten ligt er een zeer uitgebreide informatiemap met folders en wetenswaardigheden.

Het Fochteloërveen

Het is één van de laatste gebieden met hoogveen in West-Europa. Tot aan de horizon; veen, veen en nog eens veen. Aan de rand van Appelscha ligt het Fochteloërveen. Door het gebied lopen bijzondere wandel- en fietspaden en vanaf de 18-meter hoge uitkijktoren De Zeven kijk je uit over het uitgestrekte en bijzondere stiltegebied.

Voor het eerst sinds lange tijd is er weer een kraanvogel paartje in het gebied gesignaleerd. Door goede handhaving van Natuurmonumenten worden er steeds meer van dit soort aangetroffen. Het Fochteloërveen lijkt erg geliefd bij de vogels die jaarlijks van Scandinavië naar Spanje trekken. Met uitgestrekte vleugels ‘baltsen’ ze om elkaar heen en springen daarbij soms meters de lucht in. Het is indrukwekkend om naar te kijken en luisteren. Vanuit de vogelkijkhut, die aan de enige weg door het hoogveengebied of vanaf de 18-meter hoge uitkijktoren De Zeven, kun je alle vogels bekijken en beluisteren.

Dit gebied is een aanrader om ‘doorheen’ te fietsen.

Drents Friese Wold

Na de Hoge Veluwe is het Drents-Friese Wold het grootste aaneengesloten bosgebied van ons land. Het park heeft de status Natura 2000 natuurgebied met als belangrijkste functie de verdere achteruitgang van de verscheidenheid aan planten en dieren te voorkomen. In het Drents-Friese Wold dwaalt u van zandverstuiving naar vennetje, van heide naar moeras. Wandel of fiets door het Drents-Friese Wold en u herkent nog het typische esdorpenlandschap: bolle akkers rond de dorpjes en beekdalen vol bloeiende bloemen.

Staande in het stuivende Aekingerzand, dat in de volksmond beter bekent staat als de Kale Duinen, kunt u zich makkelijk voorstellen hoe de onmetelijke zandvlakten van het Drenthe van vroeger eruit hebben gezien. Het Drents-Friese Wold is niet alleen groot, het is ook groots in zijn schoonheid. (tekst TIP Appelscha)

De Turfroute

De vaarroute strekt zich uit van Drenthe naar de Friese meren en de kop van Overijssel. Zij verbindt vier prachtige Nationale Parken: de Alde Feanen, het Drents-Friese Wold, het Dwingelerveld en de Weerribben. Nabij Elsloo / Appelscha liggen vier dorpen aan de Turfroute: Appelscha, Oosterwolde en Donkerbroek liggen aan de Opsterlandse Compagnonsvaart en Oldeberkoop is via de Prinsenwijk verbonden met de Tjonger. Met z’n bossen, boomwallen, beekdalen, heide- en veen-gebieden, woudmeren, riviertjes en kanalen is zuidoost Friesland een heel aantrekkelijk gebied. Er is rust, ruimte en stilte en er heerst een gemoedelijke en gastvrije sfeer. De moeite waard om een deel van de route te ‘befietsen’.

Contact

Recreatiebedrijf D’ELF IEKEN
Bûtenweg 6
8424 PR – Elsloo (Frl.)
Telefoon: 0561 – 42 15 22
E-mail: info@elf-ieken.nl

Aangesloten bij